Ressourcebevidst økologisk dyrkningssystem

Ressourcebevidst økologisk dyrkningssystem - SEGES Projektsitet

Formålet har gennem hele projektperioden været at reducere det høje tidsforbrug, der i dag kendetegner økologisk planteavl i kombination med en stigning i udbyttet i vintersæd på 20–30 pct. For at kunne opfylde disse forudsætninger har det vist sig nødvendigt, at sætte øget fokus på anvendelsen af efterafgrøder, da sammensætningen har vist sig utrolig vigtig. Dette har imidlertid ikke ændret ved, at det er nedenstående to målsætninger der arbejdes ud fra. 

  1. Reduktion af tidsforbruget og mængden af brændstof, gennem en mere effektiv udnyttelse af efterafgrøders evne til at bekæmpe ukrudt og fastholde næringsstofferne i marken til gavn for afgrøderne.
  2. Samtidig med, at pkt. 1 lykkes er det vigtigt, at udbyttet i de økologiske kornmarker stiger, da der ellers ikke opnås en forbedret rentabilitet og klimaprofil i økologisk jordbrug. 

Indholdet er bygget op omkring markdemonstrationer der gennemføres på to økologiske ejendomme. Demonstrationerne anlægges i efteråret 2014 og høstes i 2015. På baggrund af resultater og erfaringer fra de demonstrationer, der blev anlagt i 2013, vil der efter høsten 2015 blive udarbejdet en beskrivelse af, hvordan man under danske forhold skal arbejde med konceptet at så vintersæd direkte i en efterafgrøde. Der vil være fokus på det praktiske arbejde og miljøfordele, men produktionsøkonomi, tidsforbrug og energiforbrug bliver også håndteret.

En note om etablering af vinterhvede uden pløjning. Bragt i Økologi - inspiration til jordbruget nr. 1, 2016
Tysk studie viser muligt potentiale ved grøngødning kombineret med reduceret jordbehandling til etablering af vårsået havre. Havren kvitterer især ved forfrugten fodervikke. Valg af såmetode skal besluttes lige inden etablering af havren.
I projektet ”Ressourcebevidst økologisk dyrkningssystem” arbejder SEGES økologi med mellemafgrøder og direkte såning af vinterhvede.
Pdf-fil af powerpoint præsentation, der blev præsenteret på et forsøgsseminar på Koldkærgård d. 2. marts 2016.

© 2021 - SEGES Projektsitet